a

HISTORIE


Het begin

De aanleiding voor het oprichten van de Dirgelländer Muzikanten was dat de carnavalsvereniging de Steinder Bök op zoek was naar een hofkapel voor de Raad van Elf. Carnaval 1964 was de start als hofkapel van de raad van elf van de Steinder Bök onder leiding van Pie Goossens

Het vervolg

In de zestig en zeventiger jaren boekte carnavalsvereniging De Steinder Bök grote successen met het organiseren van hun jaarlijkse feestmarathon in januari.Alle gerenommeerde orkesten zoals James Last, Max Greger, Kai Warner en het Hazy Osterwald Sextet hebben in Stein opgetreden.De Dirgelländer Muzikanten hebben dit als hofkapel van zeer nabij meegemaakt, met als gevolg dat het repertoire al snel werd uitgebreid met muziek van James Last. Doordat de muziekkapel alleen uit koperblazers bestond werd alle muziek op de bestaande bezetting geschreven door een arrangeur. Door de muzikale successen via de carnavalsvereniging bleef de Hofkapel niet onopgemerkt in de regio, wat al na enige jaren resulteerde in diverse optredens in de regio als zelfstandige muziekkapel.


De naam

Het enige wat er toen nog aan ontbrak was een goed klinkende naam voor de muziekkapel. Voor het vinden van een naam heeft men toen een prijsvraag uitgeschreven voor de bevolking van Stein in het weekblad De Schakel in februari 1979. De reacties waren overweldigend en na lang beraad is er gekozen voor de naam "Dirgelländer Muzikanten" genoemd naar de buurt 'Dirgelen' in oud Stein.

De recessie

Na vele jaren van successen kwam er een teruggang in de vraag naar muziekkapellen. Deze recessie ging ook in het begin van de jaren negentig niet ongemerkt voorbij aan de Dirgelländer Muzikanten. Diverse leden zijn toen gestopt, waaronder ook de oprichter van de muziekkapel.

De herstart

Na enig overleg en een korte rustperiode voor het werven van nieuwe muzikanten en het installeren van een nieuw bestuur is er in 1994 een herstart gemaakt met Walter Steinhauer als muzikale leider. Het muziekrepertoire is verder uitgebreid met Tsjechische muziek en diverse andere muziekgenres. In het instrumentarium zijn de baritons/ tuba’s vervangen door tenorhorns en aan de trompetsectie zijn vier flügelhorns toegevoegd.

De huidige situatie

De Dirgelländer Muzikanten vormen een hechte vriendenclub van 15 muzikanten waaronder een zangduo. Vanaf medio 2008 is, onder leiding van Jan van den Bosch, het muzikale peil weer op een dusdanig niveau gebracht dat de Dirgelländer Muzikanten weer optreden op diverse festiviteiten in de regio en ver buiten de landsgrenzen; zoals Spanje en Oberbayern.   Hoogtepunten in deze periode waren zeker het produceren van een nieuwe CD en de viering van het 50-jarig jubileum in 2014.  Vanaf eind 2015 staat de kapel onder leiding van Wil de Bruin

Steinder Hofkapel in 1964

Van hofkapel naar,...Dirgelländer Muzikanten in 1979

25 - jarig jubileum in 1989

40 - jarig jubileum in 2004

© Dirgelländer Muzikanten 2018 - Webdesign: INSPIRED BY WHY - John Baggen